Kategorier
Namnsdagar i januari

Agnes och Agneta har namnsdag 21 januari 2023

Vem har namnsdag 21 januari? Det är Agnes och Agneta som har namnsdag 21/1. Grattis på din namnsdag Agnes! Hoppas du blir firad ordentligt idag när du är dagens namn i almanackan, Agneta 🎂🎉🎈

Grattis på Namnsdagen Agnes!

Hur många Agnes finns det i Sverige?

25 630 kvinnor heter Agnes i Sverige 2023, av dessa är det 14 702 som har namnet som tilltalsnamn. Det finns även 11 mån med namnet Agnes.

Vad betyder Agnes?

Namnet Agnes är av grekiskt ursprung men har funnits i Sverige redan sedan 1200-talet. Namnet betyder ”ren” eller ”kysk” men det kan även betyda ”lamm” men framförallt förknippas det med en glad och kärleksfull person och har även betydelser som ”hjärta”. Namnet förknippas ofta med en betydelsefull person. Agnes och namnsdagskompisen Agneta turas om kring populariteten, i stunder då Agnes är mindre populärt är Agneta desto vanligare och vise versa men just nu är Agnes betydligt vanligare att tilldela små flickor.

Sångerskan Agnes Carlsson – unik röst och bra hår! Grattis alla härliga Agnes där ute!
Namnsdagskort till Agneta!

Hur många heter Agneta i Sverige?

32 828 heter Agneta i Sverige 2023, av dessa har 17 435 namnet som tilltalsnamn.

Namnet Agneta har funnits i Sverige sedan 1300-talet och är den latinska formen av namnsdagskompisen Agnes. Namnet har egentligen samma betydelse som Agnes, alltså ”ren/kysk”. Namnet blev mycket populärt under efterkrigstiden och framförallt på 60-talet men som ni läste ovan så är det alltså mycket ovanligt med små barn döpta till Agneta idag då Agnes är det som trendar just nu. Agnes och Agneta tenderar ju att turas om om att vara ett populärt namn att ge de små.

Eftersom det fortfarande är januari och ändå ett hyfsat nytt år gottar vi till det med ”Happy new year” -ABBA (AGNETA Fältskog).
%d bloggare gillar detta: