Kategorier
Namnsdagar i september

Gisela har namnsdag 4 september

Vem har namnsdag 4 september? Gisela är dagens namn 4 september. Stort grattis på Giseladagen! 🌷🇸🇪

Ett Namnsdagskort till Gisela på namnsdagen 4 september
Gisela har namnsdag 4 september

Vad betyder Gisela och hur många heter det i Sverige?

Gisela är ett tyskt namn, oftast givet till kvinnor. Gisela är en kortform av andra namn som börjar på Gisel– (exempelvis Giseltrud). Dessa ”Giselnamn” kommer från ett gammalt tyskt ord – gisil – som betyder ”skott”, ”telning”, ”ättling”, ”av ädelt ursprung”, eller alternativt gisel – ”stråle” (den strålande).

I Frankrike är den franska formen av namnet Giselle, vilket också är namnet på en känd Gisellebalett från 1800-talet. En gammal svensk mansform av Gisela var Gisle.Namnet var populärt bland adeln i Tyskland under medeltiden och började användas i Sverige på 1700-talet. Men riktigt vanligt förekommande blev det först under senare halvan av 1900-talet.

Det senaste decenniet har namnet minskat något i popularitet. 1 januari december 2006 fanns det totalt 2 640 personer i Sverige med förnamnet Gisela, varav 1 610 hade det som tilltalsnamn. År 2003 fick 13 flickor namnet och blott 5 av dessa fick det som tilltalsnamn. Namnsdagen är 4 september (Sedan 1993. 1986-92 hade Gisela namnsdag på 7 september).

Av Redaktionen

Älskar att fira namnsdagar! Särskilt med tårta och kaffe.

%d bloggare gillar detta: