Kategorier
Namnsdagar i januari

Knut har namnsdag 13 januari 2023

Vem har namnsdag 13 januari? Det är Knut som har namnsdag 13/1. Grattis på din namnsdag Knut! Hoppas du blir firad ordentligt idag när du är dagens namn. 🍰💐🎉

Grattis på Namnsdagen Knut!

Hur många heter Knut i Sverige?

År 2023 finns 14 058 stycken män med namnet Knut i Sverige. 4 584 av dessa har namnet som tilltalsnamn. Det finns även 54 kvinnor som heter Knut.

Vad betyder namnet Knut?

Knut är ursprungligen ett nordiskt namn och anses betyda samma som det moderna ordet för just en knut. En annan betydelse kan vara ”den käcke” eller frimodig från ett tyskt ord. Kungar i både Sverige och Danmark har burit namnet Knut. Knud är den danska formen men namnet finna även på Island där man då heter Knútur. Det var mer populärt kring förra sekelskiftet och blev mindre populärt under slutet av 1900-talet för att återigen verka vara på uppgång. År 2003 fick hela 99 pojkar namnet varav 12 fick det som tilltalsnamn.

En Knut som kom att bli älskad av många människor världen över var den lilla isbjörnsungen ”The cute Knut”- den söte Knut, som var den första isbjörnsungen på 30 år att födas och överleva på Berlins zoo. Hans mamma Tosca avvisade lille Knut så djurskötarna på Berlins zoo tog hand om honom och han blev omåttligt populär. Man kan kalla honom för en kommersiell succe då gosedjur och souvenirer skapades efter honom vilket passade bra då björnen är symbol för staden Berlin. Även godisjätten Haribo tillverkade Knut-godis som smakade hallon.

Lille isbjörnen Knut på Berlins zoo.

Sedan 1600-talet firas Knuts namnsdag just den 13e januari. Då är det tjugo dagar efter julafton, ”tjugondedagen knut”, och då skall granen ut. På tjugondag knut skall enligt tradition allt julpynt avlägsnas från hemmet.

%d bloggare gillar detta: